Banners

Friday, February 10, 2012

...::: terbaik punyer...::::

minggu lepas memang cuti panjang..ramai yang ambil kesempatan balik ke kampung..aku kata begitu, sebab kat Mid yang jarang xde orang lengang je..pelik jugak la aku...xkisah la semua tu kan..yang penting aku nak cerita apa aku buat pada hari rabu petang iaitu first day keje lps lama bercuti..aku bkn kisah pun cti ke tak sebab aku cri keje lg hahaha..hari ini aku tolong abah aku masak..hari special pny..iaitu masak ketam ala abah, aku kata begitu ni resipi ciptaan abah aku, dia dapat ilham dari satu restoran ni kt kelana jaya..rasanya ramai yang tau kot fatty crab...tp masakan abah aku selalu terbaik hihi...
Ni la masakan nya..memang sedap tau..(bagi aku la hahah)...

Ni resepi nya...

Bahan-bahan....
  • ketam (ikut korang la nak size besar atau kecil,kunyitkan)
  • bawang putih
  • bawang merah
  • cili kering
  • sos tomato ( yg buat bolognese tu...aku pilih jenama kimball)
  • serbuk lada hitam
  • tepung jagung
  • telur
  • garam dan perasa
  • daun sup dan bawang goreng (hiasan)
Cara-caranya...
  1. masukkan bawang merah dan putih...
  2. setelah kekuningan letak serbuk lada hitam
  3. ok..letak cili kering masak sampai garing..
  4. cili pun dah garing, letak pula sos tomato tu...
  5. pastu letak telur..hancurkan mcm masak scramble 
  6. ok dah agak masak telur tu letak ketam yang dikunyitkan
  7. pastu letak tepung jagung yang dicampur dengan air. ini untuk memekatkan kuah tersebut. ini ikut citarasa anda kalau xsuka pekat letak sikit jew...
  8. letak garam dan perasa untuk menyedapkan masakan
  9. akhir sekali gurnish kita letak daun sup dan bwng goreng..
that it resipi saya kali ini ketam ala abah..walaaa...(ala chef gitu farah quinn hihih)
 masakan ini boleh dimakan dengan roti bakar tak pun dengan nasi goreng cina..macam ni...
macam la ni bentuk nasi goreng cina...walaaa sedap...dan tambahan tempe my favourite..hihi

Inilah masakan yang kedua ynag say ingin kongsi dengan anda semua...

-Selamat Mencuba-

No comments: