Ni la masakan nya..memang sedap tau..(bagi aku la hahah)...
Ni resepi nya...
Bahan-bahan....
- ketam (ikut korang la nak size besar atau kecil,kunyitkan)
- bawang putih
- bawang merah
- cili kering
- sos tomato ( yg buat bolognese tu...aku pilih jenama kimball)
- serbuk lada hitam
- tepung jagung
- telur
- garam dan perasa
- daun sup dan bawang goreng (hiasan)
- masukkan bawang merah dan putih...
- setelah kekuningan letak serbuk lada hitam
- ok..letak cili kering masak sampai garing..
- cili pun dah garing, letak pula sos tomato tu...
- pastu letak telur..hancurkan mcm masak scramble
- ok dah agak masak telur tu letak ketam yang dikunyitkan
- pastu letak tepung jagung yang dicampur dengan air. ini untuk memekatkan kuah tersebut. ini ikut citarasa anda kalau xsuka pekat letak sikit jew...
- letak garam dan perasa untuk menyedapkan masakan
- akhir sekali gurnish kita letak daun sup dan bwng goreng..
that it resipi saya kali ini ketam ala abah..walaaa...(ala chef gitu farah quinn hihih)
masakan ini boleh dimakan dengan roti bakar tak pun dengan nasi goreng cina..macam ni...
macam la ni bentuk nasi goreng cina...walaaa sedap...dan tambahan tempe my favourite..hihi
Inilah masakan yang kedua ynag say ingin kongsi dengan anda semua...
-Selamat Mencuba-
No comments:
Post a Comment